Igår så ägde föreläsningen jag sett fram emot mest på denna delkurs rum: den när Björn von Sydow skulle föreläsa om den svenska demokratins utveckling. Och jag blev inte besviken! von Sydow är en väldigt duktig retoriker, föreläsare och mycket kunnig inom ämnet, både teoretiskt och praktiskt. Docent i statsvetenskap och suttit på en del viktiga poster(bland annat som talman och försvarsminister).
Han berättade alltså om omständigheterna kring Sveriges författningar, att de flesta skapats som följd av någon kris. Hur övergångar skett och processer gått fram och tillbaka och slog hål på föreställningen om att författningarna skett i någon form av konsensus eftersom krisbaserad författningspolitik är dominerande i vår historia. Annat som behandlades var de frågor om demokrati som dykte upp i och med vår medlemskap i EU. Om jag ska skriva allt spännande han pratade om blir detta ett väldigt långt inlägg.. Har börjat ta föreläsningsanteckningar på datorn istället, så har allt där om det finns intresse. Går mycket bättre att anteckna på datorn, framförallt eftersom ALLA föreläsare har en tendens att hoppa mellan saker och ting. ;)
Eftermiddagens föreläsning med Anders Nordström var också väldigt bra, den handlade om EU och demokrati. Han är en grymt bra föreläsare! Knöt an väldigt bra till von Sydows föreläsning och belyste också en del problematiska tendenser. Tex problematiken med folkomröstningar som i teorin BARA är rådfrågande, men samtidigt så säger partierna att de kommer att följa resultatet, men riksdagen gör inte det. Det blir legitimitetsproblem och dubbla budskap till folket, för det finns inga förpliktelser att följa en folkomröstnings resultat. En annan fråga är hur länge man kan se resultatet som legitimt. Omröstningen om kärnkraft var för 30 år sedan, rätt mycket har ändrats sen dess, både tekniska förutsättningar och klimatdebatten. Äntligen har man börjat prata om att utveckla kärnkraften, utveckla tekniken. Ska vi ha kärnkraft ska vi ha det senaste, säkraste och effektivaste, inga jäkla Tjernobyl-ruckel...
Intressant att nämna är att von Sydow tror att Sverigedemokraterna kan komma över 4 % spärren i nästa val. En kurskamrat frågade om han trodde att SD var som Ny demokrati, som fick mandat en period och sen försvann i tomma intet. Det trodde han inte, för SD har börjat underifrån, de har mandat i flera kommuner och har funnits några år. De är inget enfrågesparti på det viset utan har en relativt heltäckande politik. Jag gillar inte SD, men jag lever i en demokrati och har de mer än 4 % stöd från folket får man acceptera det. Ingen ska få bestämma vilka partier som ska finnas förutom folket, vi röstar på de partier vi vill ha i makten. Problemet är väl att det finns ett så brett missnöje att folk vill ha SD i maktposition. Det får man väl respektera, men det är ett ännu större skäl till att rösta i nästa val, för att förhindra att sådana som SD får mandat i riksdagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar