onsdag 2 december 2009

en kommentar i debatten..

Minareter på bilden finns i Yazd, Iran. Rättigheter till bilden tillhör Babak Tafreshi/ Dreamview.net

Jaha, jag kan väl inte komma undan att kommentera Schweiz folkomröstning som visade tecken på en stor islamofobi i landet i fråga. Symboliken i deras valaffischer har inga dolda budskap om vi säger så. En kvinna i burka och minareter som liknar missiler. Jajamän. Det finns tydligen redan 4 minareter i Schweiz, vilket tydligen är ett hot mot deras kultur. Är det att tornen liknar gigantiska fallos-symboler som är hotet? Som Jan Hjärpe kommenterade på Aktuellt häromkvällen kan minareter se väldigt olika ut, en del påminner tex väldigt mycket kyrktorn. Ska de förbjuda kyrktorn också? Eller kanske bara torn som vars bygge finansieras med pengar från muslimer? Det hela känns väldigt löjligt, att förbjuda ett visst byggverk. De påminner väldigt mycket om fyrtorn. Nu har iofs Schweiz inga kuster, så detta är nog helt främmande för dem.

"Med minareterna kommer muslimska värderingar som inte passar här, som slöjor och tvångsäktenskap" säger en man som är nöjd med valresultatet. Så vitt jag vet så är en stor del av Schweiz befolkning katoliker, och där är det vanligt att kvinnor skyler sitt med någon form av slöja. Kristna huvuddukar eller slöjor är dock inte alls lika farliga som muslimska. Trots att det i båda fallen handlar om att kvinnan skall skyla sitt hår för att inte fresta männen. Tvångsäktenskap har ingen direkt koppling till religion, utan förekommer oavsett om man är kristen, muslim eller hindu.

I debatten anas åsikter om att det är okej att muslimer kommer dit, men att de ska hålla sin livsåskådning och kulturella värderingar för sig själva. De ska inte synas utan smälta in i den schweiziska massan. Resultatet av valet är saker som bekymrar, det visar hur stor okunskapen om islam är, och hur liten respekten är för andra kulturer och livsåskådningar. Katoliker och protestanter verkar kunna leva sida vid sida i Schweiz, varför kan inte de då komma överens med muslimer?

1 kommentar:

Voter.se sa...

Just finns en fråga uppe på Voter.se angående islamofobi. Lider vi av islamofobi? Går att embeda denna fråga till bloggen.