lördag 27 mars 2010

Svårt att lämnas oberörd av fallet Bjästa

Tror ingen som sett Uppdrag Granskning denna vecka lämnats oberörd. Inte jag heller, jag mådde illa när jag såg programmet, främst av hur de vuxna människorna som arbetar med barn tog ställning för gärningsmannen och därmed bidrog till utfrysningen av tjejerna. Personligen tycker jag att en fällande dom är mer tillförlitlig än rykten på stan.

Det som följer detta program är nya facebook-grupper, blogginlägg, artiklar. Det är svårt att låta bli att beröras och skriva något. Problemet är bara den hetsjakt som sker, först på flickorna och nu på pojken, skolpersonalen, prästen och de andra vuxna i samhället Bjärsta. Oavsett vems parti människorna tar så beter sig de lika illa, de hotar, förtalar, sprider rykten och beter sig allmänt illa. Hanne Kjöller har idag skrivit en väldigt tänkvärd artikel om just detta. Hur rykten man hört så många gånger blir "sanning" och hur lätt vi människor faller tillbaka just till dessa "sanningar". Kritiskt tänkande, källkritik och dylikt verkar många människor ha svårt för. Creds till Hanne Kjöller för denna artikel, det är verkligen huvudet på spiken! Så många har så mycket att lära... Och det gäller inte bara detta, utan det gäller livet i allmänhet.

En annan problematik med detta är att våldtagna kvinnor förväntas vara ärrade för livet, att deras liv blir förstörda och att deras liv helt enkelt är slut. Det är en del av bilden av kvinnan som endast sitt kön, och där hennes kön är befläckat och orent som resultat av en våldtäkt, så är hon bara ett objekt som fått hela sitt liv raserat. Hon är ett offer helt enkelt. Kvinnans oskuld är något värdefullt, och utan sin oskuld så är hon oren. Så lyder den dolda retoriken. Jag vill absolut inte förminska traumat som många går igenom efter sexuella övergrepp, men vill också belysa att det GÅR att gå vidare i sitt liv, ha ett sexuellt samliv med sin partner, kunna arbeta, umgås med män utan att få panikattacker och bearbeta vad man gått igenom. Det finns ett liv efter våldtäkten helt enkelt, livet tar inte slut. Och man ska inte låta någon annan ta slut på ens liv på det viset.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt väldigt bra skrivet!
Tack!

Anonym sa...

Mycket tänkvärt.